marți, 12 ianuarie 2010

15 ianuarie 2010 - Expoziție de fotografie în Copou - "Calendar eminescian"

Poate imaginile nu spun suficient fără cuvinte. Poate cuvintele nu spun totul fără imagini. Poate sunt numărate certitudinile și adevărurile sunt ținute în căuș de palmă. Poate nu reușim să înțelegem totul, dar ne străduim să simțim cât mai mult. Poate este nevoie să transmitem frumusețea surprinsă imperfect ca să re-umplem ulciorul. Poate numărul întrebărilor îl depășește cu mult pe cel al răspunsurilor. Poate nu încetăm să creăm mirări, căci e vitală privirea spre înălțime. Poate și căderea e un zbor.
Poate niciodată, nimic nu se termină și toate, de fapt, într-un mod indescifrabil, se continuă. Subteran. Subtil. Insesizabil. Esențial. Chiar și după 160 de ani.

Deși îl citez pe Cosmin Alexandru: "Avem o Românie. Fiecare alta.", cred că sunt unele puncte în care fragmentarul dispare și ne regăsim toți într-o "matcă identitară" (C.Rădulescu-Motru) în spațiile unor suflete ce au trecut dincolo de diferențe. Fără să sufăr de patriotism, mereu i-am văzut ca pe niște titani care au răsturnat ordinea zeilor de neînțeles pe Blaga, Brâncuși, Eliade, Cioran, Noica, Țuțea, Enescu, Stănescu, Luchian, Eminescu. Titanii au fost pedepsiți pentru cunoaștere și răzvrătire, dar nu uitați.
Eminescu nu a fost în preferințele mele. Cel puțin nu în liceu. La facultate l-am descoperit dens, profund, complex, depășindu-mi capacitatea intelectuală. Pasiunea regretatului prof. Dumitru Irimia putea face asta...Acum îl predau la școală. Ironic, nu? Și paradoxal! Pot doar să transmit ștafeta căutării esențelor care definește scrisul său.
Tocmai de aceea...


Extrase din cronica vremii:
"Acest Calendar conţine smântâna (ca să nu zicem crema) inteligenţei... din oraş. [...] Editorul crede a fi răspuns la o trebuinţă foarte simţită şi generală a poporului întreprinzând editarea acestui nou Calendar" (Mihai Eminescu)

4 comentarii:

Milikas spunea...

Draga Daniela,
Ce-ar fi sa-i iei pe "strumfi" la o plimbare pana la Varatec, cand s-o mai incalzi? Propunerea mea de pe http://milikas.wordpress.com/2010/01/28/%e2%80%9csustin-restaurarea-casei-lui-eminescu-din-varatec%e2%80%9d/ s-ar putea sa te intereseze.

Anonim spunea...

Draga Milikas,
Imi cer scuze ca iti raspund atat de tarziu, dar abia azi am avut posibilitatea de a intra pe internet.
Sunt la Roma pentru 7 zile si am ajuns aproape la jumatatea calatoriei mele in "centrum mundi", cum spuneau romanii.
DESIGUR ca ma intereseaza invitatia ta si cred ca si strumfilor, pe care i-am invatat cu "narav" (sper eu sanatos!) de a se duce si a vedea si a creste deschisi la minte!
Cand ajung in tara, am sa citesc informatiile de pe blogul tau si le transmit strumfilor. Punem detaliile la punct si strigam "prezent" pentru o iesire de acest tip!
Iti multumesc pentru initiativa si pentru ca te-ai gandit la mine si la strumfii mei!
Salutari si un aer primvaratic de la Roma, unde sunt cam 10 grade!
Daniela.

Daniela Abageru spunea...

Am uitat sa dau comentariul cu profilul meu. Bine ca m-am semnat in capat! Aerul de Roma e de vina!

Milikas spunea...

Astept cu nerabdare impresiile tale despre "cetatea eterna".
Cat priveste propunerea facuta, discutam dupa ce iti tragi putin sufletul.
Calatorie placuta pe mai departe!