vineri, 11 noiembrie 2011

6 noiembrie 2011 - "Lord of the Dance" - spectacolul irlandez de pași uluitori regizat de Michael Flatley

Eram mică atunci când îl vedeam la televizor pe Michael Flatley cu pașii lui incredibili. Acum câteva zile am avut ocazia (mersi, Ștefan!) să văd dansurile irlandeze executate în celebra poziție cu mâinile pe lângă corp. "Lord Of The Dance" a avut prima reprezentație în 1996, iar dansatorul Michael Flatley (devenit legendar prin performanțele înregistrate: "Cel mai rapid dansator de step” - 35 de pași de step pe secunda, premiul Guiness Book pentru „Cele mai rapide picioare din lume” și titlul pentru „Cel mai bine plătit dansator”) a fost cel care a creat acest spectacol, devenit în scurt timp unul dintre cele mai apreciate spectacole din istoria divertismentului, aflându-se în acest moment în al 15-lea an de turneu.



Nu am fost singură la acest spectacol, ci am avut parteneri pe măsură - doi programați (Ștefan și George) și unul inopinat (Amalia). Ștefan era cu acreditarea de fotograf (pozele din spectacol sunt opera lui!) și pe George l-am anunțat cu vreo 3 ore înainte, căci, în calitatea mea de reporter pentru iconcert.ro, puteam să iau cu mine un însoțitor. Peste Amalia am dat fără să mă aștept: avea invitație și era extrem de nerăbdătoare să vadă spectacolul! La pauză am schimbat impresii argumentate despre cât de frumoși puteau fi oamenii de pe scenă, despre câtă grație și fermitate erau capabili, despre când vom călători în Irlanda și despre cum a trebuit să ajungă Irlanda pe aici ca să ne mai găsim una pe alta.



În ce constă acest spectacol? Povestea este clasică: un conflict între Bine și Rău rupe echilibrul unei lumi pașnice, orientată spre frumusețe și armonie. Deznodământul este previzibil ca în orice basm: Binele învinge, dar maniera de prezentare este absolut copleșitoare prin desfășurarea de forțe de pe scenă. 40 de dansatori oferă o serie de dansuri sincron, costumați pastel sau alb/negru, râd mereu sau sunt dramatici pentru a-și intra în rol, te vrăjesc total prin modul în care picioarele lor bombardează podeaua scenei și sunetele scoase sunt creatoare de o muzicalitate aparte, ce o dublează pe cea obținută prin instrumente și voce. În timpul spectacolului, totul pare calculat la secundă pe scenă, iar picioarele bat un ritm infernal, cel al dansului irlandez. Povestea aceasta este una simplă: zeci de ore de muncă şi repetiţii istovitoare! „Este foarte greu să dansezi cum dansăm noi. Trebuie să munceşti ani la rând ca să ajungi să dansezi în show. Oamenii văd că dansăm cu mâinile pe lângă corp, iar acest lucru este foarte greu, pentru că practic, nu te poţi folosi de trup ca să-ţi ajuţi picioarele să se mişte. Imaginaţi-vă 40 de oameni care fac acest lucru în acelaşi timp", afirmă Zoltan, dansatorul din rolul principal.






Celebrul “Planet Ireland" a fost cântat de mai multe ori, căci publicul îi chema pe dansatori înapoi să mai încânte privirile cu pașii lor incredibili, executați sincron, care îți furau văzul și te încântau până peste poate.

A fost un regal vizual, coloristic, de ritmuri și de revărsare de muzică irlandeză, care parcă te stimula să nu fii indiferent și să bați și tu ritmul lângă scaunul unde erai așezat. Eu, cel puțin, așa am făcut! (articolul scris pentru iconcert.ro se află: AICI)

Niciun comentariu: