miercuri, 16 decembrie 2009

16 decembrie 2009 - "Te uită cum ninge decembre..."

Bacovia e depresiv şi abisal. Fără îndoială! Dar în poemul Decembre totul respiră altă tonalitate, aşa cum şi oraşul acesta prăfuit de timp şi vremuri s-a schimbat la faţă în două zile: "Eu nu mă mai duc azi acasă.../Potop e-napoi şi nainte,/ Te uită cum ninge decembre.../Nu râde... citeşte nainte."
Iarnă autentică! Aşa cum de mult nu a mai fost în Iaşi. O iarnă ca în copilărie. Îţi vine să o strângi în toţi porii căci nu se ştie când va reveni în forma ei de ocean şi simţi nevoia să o sărbătoreşti!
Se spune că "Înotul se învaţă înotând, aşa cum iubirea se învaţă iubind." După călătoria mea iniţiatică pe gheaţă am să completez că...şi patinatul se învaţă patinând şi luând pământul la trântă, ca un Statu-Palmă-Barbă-Cot.
La patinaj - secţia "începători de-o şchioapă" - sunt două poziţii:
...cea orizontală, de contact, pentru verificarea temperaturii la sol şi pentru vânătăile care să ateste excesul de zel. Logic!


...şi se evoluează cu încredere spre cea verticală, recomandată pentru echilibru şi plăcerile avântului pe gheaţă, domesticită brusc sub patine.




Pentru o învăţare rapidă, recomand din inimă o cohortă de ştrumfi, căci nu sunt temători, nu îşi descompun în cap teama, nu calculează fiecare pas, ci se avântă cu capul înainte şi le iese bine de tot. Plus că au avantajul mersului pe role, ştiu să îţi predea lecţii de menţinere a echilibrului, de atenuare a impactului unei căzături: sunt BUNI profesori, plini de răbdare, pentru că este un joc dintr-o lume în care ei sunt stăpânii!



Dar să dăm şi un bobârnac iernii..."Ce cald e aicea la tine,/ Şi toate din casă mi-s sfinte, /Te uită cum ninge decembre.../Nu râde... citeşte nainte."


În mijlocul iernii şi al Parcului Copou se vor oferi:
- spre vizionare, peste 100 de fotografii toride;
- spre degustare, multe căni cu ceai fierbinte.

Niciun comentariu: