miercuri, 27 ianuarie 2016

29 decembrie 2015 - 3 ianuarie 2016 - RODNA (II) - traversând ghețurile NEGOIESCULUI și hălăduind prin GRUIU LUNG, la nea Ion acasă

"La obârșie, la izvor
nici o apă nu se-ntoarce, 
decât sub chip de nor.
La obârșie, la izvor
nici un drum nu se-ntoarce
decât în chip de dor.
O, drum și ape, nor și dor, 
ce voi fi, când m-oi întoarce
la obârșie, la izvor?
Fi-voi dor atuncia? Fi-voi nor?"
(Lucian Blaga)

A doua parte a șederii noastre în zona munților Rodna a însemnat descoperirea unor cărări prin partea ascunsă a pietroșilor, acolo unde piciorul ajunge rar și taina se întinde des, unde bătrânețea copacilor îmbrățișează stâncile încăpățânate, unde apa își schimbă mereu piesele pe tabla ei de șah cu muntele, unde tăcerea te înfricoșează cu adâncul ei și unde te eliberezi de crustele moarte ale celor nesemnificative. Ni s-a dezvăluit o fațetă de trăire autentică de către un om de-al locului, i-am ascultat poveștile precum copiii curioși, am primit cu inimă deschisă privilegiul de fi purtați către un mod de viață și de relaționare cu natura apropiat de un ritm lent, asociat unui firesc pe care noi îl pierdem repede în goana cotidiană. 

Toate aceste au fost lucrurile de care aveam nevoie pentru a ne conecta la un alt nivel cu muntele și cu oamenii crescuți direct de el. Toate acestea au copt două felii de pâine aburindă care ne-au hrănit sufletul cu miez (și cu pălincă!) și ne-au dat cadou o pătură în carouri de amintiri cu care să ne învelim atunci când simțim nevoia de ceva curat și călduros. Oamenii sunt atât de nebuni și de înstrăinați în căutările lor: cele vitale sunt mereu în apropiere și ei trec ignorând apa, aerul, pământul, viața din ele și din ei! Ce bine că lecțiile munților nu sunt în ediție limitată și, oricînd ajungi în sala lor de clasă deschisă, sunt locuri destule unde să te așezi și să te bucuri de lecțiile lor de înțelepciune!



La trecerea din poala unui an în a altuia, ne-am spus că doar traseele spre vârful Gărgălău și Cascada Cailor nu erau suficiente pentru a ne potoli setea de munte, așa că am ales să mergem către natura aceea sălbăticită și tăcută pe care o poți găsi la câțiva metri dincolo de cărările umblate de toți! Eram cazați în Borșa și de la pensiunea noastră apărea pe hartă un traseu spre Cascada Puzdrele, pe lângă firul unei ape venind din inima liniștită a muntelui către forfota din vale. Nu știam exact ce ne aștepta, informațiile de pe internet erau puține, vagi și asociate cu perioada verii, dar nea Ion ne-a asigurat că exista marcaj și nu ne puteam rătăci. O mare parte a grupului nostru fusese cu o zi înainte cu Mocănița pe valea Vaserului, dar eu, Silviu și Gigi am preferat să stăm la taclale cu înăltocii și am făcut traseul spre Cascada Cailor. În ziua următoare, triumviratul nostru a păstrat direcția cu munții și a optat pentru traseul spre Cascada Puzdrele, deși grupul dorea să meargă spre Cascada Cailor. Când ne-au întrebat despre planurile noastre și au aflat ce intenționam, aproape toți și-au exprimat intenția de a veni alături de noi în misiunea noastră de explorare a unui teritoriu mai puțin umblat și au amânat incursiunea spre frecventata Cascadă a Cailor.  





Momentul deciziei spontane a grupului mi-a adus aminte de vremurile organizării ieșirilor în gașcă cinefilă când curajul și curiozitatea erau chingile ce ne adunau des și ne făceau să ne aventurăm prin munți, nu bifarea unor obiective. Recunosc faptul că m-am simțit tare bine să descopăr în reacția entuziastă a ceilorlalți că aceste legături strașnice cu nevoia de frumos de alt calibru, de necunoscut, de explorare, de "vedem la fața locului" încă se manifestau și nu dormeau în găoacea gândurilor că vremurile acelea de aventurare au trecut și urma inevitabilul somn de pașnică mulțumire de sine. Puși în fața unei alternative care îi ducea către cămările ascunse ale muntelui, omuleții au ales să (se) descopere (într-) o altă ipostază a Rodnei, de la nivelul pârâului, printre ghețuri și poduri groase de apă încremenită, pe povârnișuri înzăpezite, printre căderi spectaculoase șopotind pe sub perdelele înghețate, calculându-și cu atenție pașii la trecerea peste pojghițe și admirând un spectacol aflat în regia apelor și a iernii. Cine nu ar fi zis "Da"?





Traseul a fost surprinzător în frumos și expus în periculos! Am depășit o serie de treceri la nivel cu apa, fie peste gheața groasă de deasupra ei, fie peste niște lemne așezate transversal, dar, la o cotitură de stânci, unde adâncimea era semnificativ mai mare și apa curgea cu mai multă putere, lucrurile s-au schimbat serios. Un trunchi de copac era așezat pe post de pod între cele două maluri, dar era insuficient pentru a asigura o stabilitate consistentă, așa că băieții au recurs la dublarea siguranței prin poziționarea unui al doilea trunchi lângă cel inițial. Ce poate fi mai interesant pentru un bărbat decât rezolvarea unei situații periculoase, de supraviețuire, de depășire a unui obstacol ce implica atât forța minții, cât și cea a brațului? Bărbații noștri erau într-un extaz total, calculau unghiuri, luau decizii de poziționare și de organizare, verificau soliditatea noii rute de traversare: eram în mijlocul unui adevărat șantier în lucru! Aerul se umpluse de o adrenalină și de o bucurie puțin îngrijorată (din partea fetelor, desigur!) pe care doar muntele știa să le activeze la cote maxime! Probabil din cauză că una din lecțiile lui se referea la faptul că "Bucuria nu se raportează la vid, ci la plin. Bucuria înseamnă fericirea de a avea ceea ce avem. Aceeași viață în funcție de privirea pe care o aruncăm peste ea poate fi magnifică sau oribilă și, de aceea, trebuie să cultivăm bucuria." (Eric-Emmanuel Schmitt).





Dacă Ștefan Iordache are dreptate - "Nu cred că există prieteni, ci doar momente de prietenie." - atunci pot spune că momentele de prietenie prilejuite de munte au o altă greutate în sufletul unui om. Montaniardul experimentează alături de ceilalți situații în care se dezvăluie în cămașa lui lipită de piele, atunci caracterul lui iese așa de ușor la iveală, ca un sâmbure dintr-un fruct bine copt, încât are parte de adevărul oamenilor de lângă el, nu de imaginile lor întreținute. Curajul și veselia de la trecerea apei Negoiescului au fost deliciul ieșirii din acea zi pe munte: ne-am hlizit la superlativ, am fost atenți unii cu alții, Andrei a avut rolul de Caron al trunchilor și i-a traversat ori de câte ori vedea că cineva merge nesigur pe ei, bețele de sprijin au zburat întruna de pe un mal pe altul, iar încurajările (și grijile!) sonore au transformat temporar zona într-un fel de stadion în aer liber. Ce mai tura-vura, ne-am simțit extrem de bine, mai ales că nu au fost incidente de niciun fel, nu s-a înregistrat nicio cădere în apă și am avut minte ca, după 4 ore de traseu pe munte, să nu înaintăm, ci să ne întoarcem pentru a nu ne prinde noaptea!





Drumul de întoarcere a fost făcut în pași energizați, dar nu grăbiți! Scopul ieșirii noastre nu fusese atingerea obligatorie a Cascadei Puzdrele, pentru că știam că era ascunsă adânc în munte și condițiile de iarnă făceau ca incursiunea să fie plină de pericole asociate gheții. Am vrut o hălăduire prin sălbăticie și nu merita să riscăm o forțare a limitelor, să întâlnim alte zone expuse, să ne aventurăm pe ele la ora după-amiezii și să nu țină cu noi norocul doar pentru a ne demonstra că puteam ajunge la cascadă. Discutam cu Silviu, cu Mark, cu Anca și cu Gigi ce s-ar fi putut întâmpla dacă vreunul dintre noi, din cei 21 veniți pe urmele pârâului Negoiescu, ar fi căzut în apă la traversarea peste buștenii dubli. Nici nu voiam să ne imaginăm până la capăt un astfel de scenariu - era foarte frig, apa era înghețată, dar avea spărturi, curgea destul de serios, era puțin adâncă, așa că nu era o joacă să te măsori cu șuvoiul! În consecință, am spus "Mulțam fain!" muntelui pentru scurt-metrajul pe care ni l-a prezentat cu ghețurile în rolul principal și am făcut cale întoarsă către pensiune sub ochiul blând al unui apus întrezărit printre vârfurile de brazi!




Jenga - ce înseamnă ca ștrumfa ta să devină studentă! Și la medicină, pe deasupra! Află de tot felul de jocuri, le aduce cu ea și apoi...mai ai liniște, dacă poți! Adaugi și un inginer la întreaga ecuație și e clară treaba! În seara când Gigi a scos asul din mânecă, am rămas în cameră jucând îndrăcit timp de 3-4 ore: voiam să atingem nivelul de 30 de rânduri construite și turnul acela de bucăți de lemn șlefuite se dărâma sub presiune unui echilibru fragil când ajungeam pe la rândul 25, 26 sau chiar 29!! Ne sălta inima când scoteam câte o piesă și trebuia să o punem deasupra, priveam absorbiți cum întregul turn se clatina ușor, dar nu cădea, și fiecare răsufla ușurat că nu s-a dărâmat la tura lui! Cum să lași baltă jocul de Jenga și să te duci la socializare cu grupul, la brânzeturi și caise uscate? Bine că o aveam pe Georgiana (mulțam fain!) care ne lua temperatura din când în când și ne alimenta cu bunătățurile aduse de Ministerul De-ale Gurii! Am reușit să atingem nivelul de 30 și ne-am oprit mulțumiți de reușita noastră, dar în seara următoarea am extins molima și asupra grupului, iar ravagiile de adrenalină au fost pe măsură!





A doua zi grosul grupului a optat pentru un circuit către Memorialul de la Sighet, Cimitirul Vesel de Săpânța și Muzeul Satului, așa că noi ceilalți, vreo 9 la număr - Gigi, Anca, Mark, Raluca, Ion, Cătălina, Georgiana, Silviu și cu mine - ne-am propus ceva îndrăzneț: dacă plecam dimineață în traseu, înapoi pe firul Negoiescului, aveam o șansă să beneficiem de suficientă lumină pentru a ajunge la Cascada Puzdrele. Ne plăcuse tare mult ziua de dinainte și am fi vrut să obținem permisiunea să înaintăm în inima pădurii și a muntelui! Ne-am pornit veseli, bine îmbrăcați și siguri pe noi, dar ceva se schimbase în peisaj: gerul de peste noapte obligase apele să sară podurile de gheață și să mărească suprafața inundată, așa că, prin locurile unde am trecut cu ușurință cu o zi înainte, am întâmpinat configurații noi, deloc încântătoare. 

Nu ne-am descurajat și am înaintat cu precauție, dar la o trecere pe un buștean de un metru și jumătate am alunecat și m-am dus cu fundul pe gheață, cu piciorul stâng direct în apă până la gleznă, udându-mă instant pe pantaloni până la piele. A trebuit să abandonez traseul! Apa rece trecea peste gheață și, deși avusesem mult noroc pentru faptul că nu căzusem direct în apă, situația nu era deloc propice adăstatului în frig. În 2 minute eram deja pe drumul înapoi, lăsându-i pe Silviu și pe omuleți îngrijorați, dar și încrezători că mă descurc fără probleme! Am mers pe jos până acasă, mi-am scos polarul și mi l-am pus în jurul șalelor și peste fund ca să nu mă ia frigul și în jumătate de oră am ajuns la pensiune unde era cald și bine! 

- apele Negoiescului în prima zi - 
locurile de trecere erau mai înguste și se putea păși ușor peste gheață - 


- apele Negoiescului a doua zi - 
locurile de trecere erau mult umflate și pline de gheață mărunțită - 


Punctul de decizie a fost la buștenii dubli pe care trecuse toată lumea cu o zi înainte! Unul din ei era înghițit de gheață și celălalt era acaparat cam o treime, dar avea o pojghiță serioasă pe scoarță. Apa trecea pe dedesubt și nivelul era mai ridicat! Ion ar fi vrut să continue, dar Mark l-a temperat și Silviu l-a convins că nu avea rost să se expună unei căderi în apă pe o porțiune așa de evident expusă: eu o pățisem într-un loc mult mai îngust și o tulisem acasă, așa că nimeni nu voia să vadă ce s-ar fi întâmplat în situația alunecării pe porțiunea aceea! În consecință, cei 8 temerari rămași au făcut cale întoarsă către pensiune!


Nea Ion ne-a rezolvat dilema orelor de după-amiază pentru care nu aveam niciun plan în cap! După ce ne-a întremat cu niște pălincă maramureșeană, i-a propus lui Mark să tragem o raită pe la casa bătrânească a familiei sale, acolo unde a crescut împreună cu frații săi și unde a avut parte de o viață și de un ritm intrinseci naturii și muntelui. Uite-așa am ajuns la Gruiu Lung, prin locuri aparent aflate dincolo de privirea Lui Dumnezeu, unde "Simplitatea este complexitatea rezolvată." (Constantin Brâncuși) și firescul toarce molcom în orice fir de iarbă uscat sau verde, în fiecare copac ce sparge monotonia păturii pantelor, în calul bătrân lăsat să își stingă zilele în ritmul lui, în câinele blând ce se bucură de prezența oamenilor noi și se apropie stângaci de mângâierile lor, în ochiul soarelui ce își răsfață razele peste muntele din depărtare! A fost o incursiune în autentic, plină de poveștile lui nea Ion care avea nume pentru animalele sale, se integra perfect în peisaj și purta cu sine timpul trăit în casa bătrânească, arătându-ne camerele și trezind din memorie bucăți din copilăria sa plină de frați și de păzit oile pe munte!





Știu că o astfel de călătorie pare a fi asociată cu ceva din zona banalului, dar noi nu am resimțit-o așa! Ce a făcut-o deosebită? Fibra umană și tihna unui alt fel de ritm! Când nea Ion ne-a arătat casele din jur și ne-a spus că toate erau părăsite, cu excepția uneia dintre ele, în care mai locuia o bătrână ce avusese 11 copii, plecați prin străinătate, ni s-a strâns inima. Ei fuseseră mai mulți frați și doar el mai are grijă de casa bătrânească: nu o putea lăsa la voia întâmplării pentru că reprezenta o bucată de istorie familală și multe viață se petrecuse în ea! Nea Ion era atât de legat de ea, încât curgeau poveștile din el ca dintr-un izvor: calul său îmbătrânea liniștit de câțiva ani și el îl doftoricea când era cazul, câinii primeau porția lor de vorbă bună și copacul de aproape 100 de ani de lângă casă își încrețea mângâierea pe scoarță de fiecare dată. Toate dădeau impresia de a fi legate prin fire invizibile și locul părea populat de fantomele unui timp viu prin absență, infiltrat în pereți, așteptând să fie trezit prin poveștile care s-au scris atunci când el s-a scurs în ritmul oamenilor care l-au trăit! Așa călătorii nu se planifică: se primesc pur și simplu atunci când ți se înfățișează și se trăiesc deschis, cu recunoștință față de omul care ți le-a adus la îndemână!



Orășeni de profesie și montaniarzi cu sufletul, îmi vine greu să cred că vreunul dintre noi, din cei 8 ajunși la nea Ion acasă, ar fi dat comoditatea urbană pe simplitatea montană. Ne fascinează așa de mult ritmul naturii din astfel de locuri pentru că ne imprimă un alt du-te-vino, ne simțim conectați sufletește la sursa provenienței noastre, liniștea își croiește calea în bâzâitul de gânduri ca un pârâu primăvăratic ce își șușotește graba la topirea zăpezilor. Îl apreciem atât de mult tocmai pentru că vine în contrast cu rutina noastră aglomerată (și uneori absurdă!) și, de aceea, te odihnești într-un tine însuți curățat, aluneci spre "...lecția întoarcerii către tine...spre cea a fericirii simple de a fi și atât, de a-ți lăsa masca cea de toate zilele și de a iubi viața pentru că e singura dată când ești contemporani cu ea." (Roxana Dumitrache) și povestea celuilalt devine matcă de viață ce îți dă de gândit și de simțit. 




Nea Ion, îmbrăcat lejer, prea puțin deranjat de gradele în minus de afară, cu pasul iute de om de munte, căruia distanțele nu i se par mari în nicio situație (totul este "colea" și nu e mult până...oriunde!), ne-a rezervat încă o surpriză: izvorul de apă minerală (borcuț) de pe deal! Hai, hai, la drum pe cărare, pe un traseu pe care nea Ion nu îl mai făcuse de 20 de ani, dar din care știa fiecare copac și fiecare onduleu al muntelui! Izvorul nu era înghețat și apa avea gust mineral și depuneri roșiatice de fier din care Mark și-a făcut o mască pentru prospețimea mâinilor și...pentru poziția de hip-hop-er la poză!



Am grăbit pasul căci seara aducea frig după ea și noi, puii de oraș cu ambiții montaniarde, îl resimțeam bine de tot! Când am ajuns la mașină, nea Ion ne-a spus că acolo era cald și noi am început să râdeam cu căciulile trase pe cap, cu hainele încheiate și cu mănușile la datorie pe degete! La pensiune am primit tratamentul soției lui în privința înfrângerii frigului: slană, ceapă roșie, pâine coaptă, caș și sfânta pălincă fiartă cu miere, remediu pentru absolut orice problemă!! Nu aveai cum să te contrazici cu așa oameni deschiși, doar că, în scurt timp, nu ne mai recunoșteam de veseli ce eram! În mine intrase un frig serios de când căzusem pe gheața și în apa Negoiescului, încât îmi făceam probleme de ce nu mă mai încălzeam, dar...cu antidotul potrivit am pus frigul la punct! Și simțul de orientare și claritatea minții și orice altă formă de coordonare a mușchilor! M-am dus direct în pat, unde mă aștepta un somn zdravăn de 2 ore! Când m-am trezit eram vindecată de frig și gata să merg la ultima seară de socializare! 




Trecerea din 2015 în 2016 a fost la înălțimea așteptărilor, mai ales prin cele...neașteptate! Mă bucur că m-am revăzut cu oamenii-zâmbet, că am petrecut câteva zile frumoase împreună, că am mai cunoscut alți montaniarzi și că am râs pe săturate! După ce au ajuns acasă, Raluca și Ion ne-au trimis un mesaj: "Mulțumim pentru clipele frumoase petrecute împreună! Așteptăm cu interes o altă excursie în care vom putea să admirăm peisaje minunate, căluți, văcuțe, căței (...), căpițe cu fân, râuri înghețate, izvoare și să arătăm cât de puternici sunt moldovenii! Vă urăm un an plin de plimbări lungi și dese!". Cuvintele lor spun destul de multe, așa că sperăm să treacă acest an cu multe pline și rodoase și să vină, la vremea lui, tiptil, al 6-lea episod montaniard la trecerea dintre ani!



vineri, 22 ianuarie 2016

29 decembrie 2015 - 3 ianuarie 2016 - RODNA (I) - traseu geros spre ȘAUA GĂRGĂLĂU și CASCADA CAILOR înghețată

"Niciun fulg de zăpadă nu cade vreodată într-un loc greșit." 
(proverb japonez)

"Trebuie să știi să asculți muntele! 
El îți va spune când să urci, când să aștepți și când să cobori." 
(Ed Viesturs)

Sfârșitul anului ne-a prins și în 2015 împreună cu prietenii noștri de munte, pentu că odată ce o tradiție trainică s-a înfiripat e greu să renunți la ea! Totul a început în urmă cu patru ani cu visul meu ambițios de a trăi la înălțime, între pături de zăpezi, încheierea unui an și deschiderea altuia, departe de zgomote inutile și de alergătură citadină - așa s-a întâmplat în 2011 ieșirea în 20 de omuleți în munții Rodnei, la legendarul nea Dorel. Pentru că ne-a plăcut enorm prima încercare, ne-am pus în cap să vedem dacă și a doua oară e cu succes și am purces în 2012 în formație de 15 montaniarzi în munții Parâng. Al treilea episod s-a lipit de la sine un an mai târziu, fără prea mare muncă de convingere: anul 2013 - 14 oameni - munții Apuseni, iar al patrulea i-a urmat exemplul: anul 2014 - 19 oameni-zâmbet - munții Călimani, la Colibița. Patru ani cu patru episoade dense, cu trasee pe munte, cu momente aparte, cu zăpezi ochioase și cărări darnice, cu mâncare gătită la grămadă, cu jocuri, cu muzică și cu gânduri molcome pitite în mintea fiecăruia la trecerea spre noul an, cu motto-ul "Viața merge mereu înainte. Doar noi ne mai uităm și înapoi." pregătit să lipească trecutul de viitorul în care abia pășeam împreună.

Anul acesta, episodul 5 a adunat 25 de omuleți: Andrei, Evelina, George, Cătălina, Daniela, Silviu, Gigi, Georgiana Ș., Geora, Raluca, Ion, Irina, Ștefan, Anca, Mark, Adrian, Ioana, Ionuț, Angela, Dan, Constanța, Alexandrina, Alex, Mădălina, Claudiu), zona aleasă a fost Maramureș cu munții Rodnei, iar cazarea s-a făcut la Pensiunea Mesteacăn din Borșa, la nea Ion! 



Organizarea din 2015 a început cu...înghiontirea de la Andrei:

"Seara bună!
Zilele trecute, cum mă plimbam eu agale (asta pentru că m-am accidentat puțin la genunchi și nu puteam să merg altfel!) spre birou-mi primitor (asta o zic așa, să vă trezesc interesul să urcați...cândva...la un ceai sau un biscuit maro și să vă povestesc despre grinzi, stâlpi, articulații plastice, metoda elementului finit și alte inginerii!), am simțit în apropierea obrajilor sfichiul rece al gerului de iarnă, care, pe lângă disconfortul termic creat, mi-a desprăfuit amintiri taman de pe...Bistricior! Știu, o să fie destul de greu să egalăm organizarea, bucătărelile, peripețiile de pe munte, din cabană și cele de pe șosea, dar măcar ar trebui să încercăm, pentru că, nu-i așa?!, cine nu încearcă/riscă...nu pierde!

Vă propun să ne organizăm puțin și să hotărâm împreună pe ce vârf de munte om pune piciorul anul acesta, cu ce vin o să ne aghezmuim în noaptea de Revelion, cine taie ceapa, cine va fura bere din beciul cabanierului și cine se va pricopsi cu borcane de murături la plecare. Î
n prima faza hai să vedem câți doritori sunt și, în paralel, să găsim muntele (sau marea?). Deschid eu lista (deși nu am icebraker)..."




Partenera de organizare a lui Andrei, Evelina, și-a luat rolul în serios și, pentru a eficientiza comunicarea și treaba, ne-a împărțit în...ministere, în funcție de lucrurile la care eram pricepuți și pe care le puteam face pentru grup. "Întrucât este posibil ca numele instituțiilor să suscite controverse, ofer în continuare lămuriri în ceea ce privește atribuțiile acestora.

Ministerul GVU (Gâtlejul Veșnic Ud): centralizează cantitățile de băutură pe care le aduce fiecare, precum și necesarul de băutură la comun având în vedere câți consumă/nu consumă alcool.

Ministerul De-ale Guriiprobabil cea mai importantă instituție, care necesită cea mai mare mobilizare de forțe -  elaboreaza meniul (cel mai probabil un fel principal/zi+fancy de Revelion),  face cumpărăturile aferente și controlează posibilitatea unui exces al mâncarării la comun (din experiența anului trecut știm că multă lumea a venit cu oale de sarmale nedeclarate!).

Ministerul Hai-Huise informează și informează în ceea ce privește obiectivele turistice și traseele montane din zonă și elaborează programul pe zile.

Ministerul Vrum-Vrumcentralizează informațiile referitoare la numărul de mașini disponibile și la distribuția participanților în acestea (media de 3 persoane/mașină) - vom avea foarte, foarte multe bagaje! - și se informează cu privire la starea drumului pe care vom merge.

Ministerul Bumți-Bumți: asigură existența unui laptop (eventual, a unor boxe) și aduce muzică (cât mai multă și variată) și se consultă și cu ceilalți participanți.

Ministerul Logistică Montanăelaborează o listă cu minimul necesar pentru turele montane pe care o pune la dispoziția celorlalți participanți, centralizează eventualul exces de echipament montan și îl corelează cu eventualul deficit, oferă răspunsuri în cazul anumitor nelămuriri (Ce fel de bocanci îmi trebuie?, Cât de groși trebuie să fie pantalonii, geaca, polarul?).

Dacă mi-a scăpat ceva, vă rog să mă trageți de mânecă! Let's get this party started!"





După ce am fixat cazarea în Borșa la Pensiunea Mesteacăn și am pus la punct restul detaliilor, am purces către destinație în dimineața zilei de 29 decembrie, pregătiți să ne desfătăm cu muntele timp de vreo 5 zile. Față de anii trecuți, nu am ajuns toți odată pentru că erau câțiva care munceau în data de 30 decembrie, așa că au plecat din Iași cu o zi mai târziu, urmând să se lipească grupului, iar Mark și Anca au considerat că vor mai multe zile în Maramureș, așa că au purces într-acolo cu două zile înainte. 

Ca de fiecare dată, prioritate a avut-o traseul pe munte făcut împreună, către un vârf, prin troiene, cu pauze de ceai ținut fierbinte în termos, înfofoliți în haine groase și pregătiți de înfruntat frigul și eventualele rafale de ger, în timp ce admiram înălțimile înghețate și înaintam prin scârțâit de zăpezi sub tălpile bocancilor. Anul acesta au fost înaintate spre analiză două posibile variante: Vârful Pietrosul Rodnei și Vârful Gărgălău, dar prima a fost rapid exclusă deoarece partea de traseu de la Lacul Iezer către vârf necesita colțari, era destul de expusă pe timp de iarnă și ni s-a părut cam riscant să ne aventurăm spre acoperișul Orientalilor cu un grup așa de mare, format din oameni cu experiență de munte diferită. Gărgălăul a fost opțiunea cea mai convenabilă: mergeam către 2.158 m înălțime, treceam pe lângă Lacul Știol, aveam parte de priveliști răsplătitoare și ne încadram bine cu timpii fără să fim nevoiți să ne grăbim din cauza zilei scurte. Pe 30 decembrie ne-am strâns cei 19 montaniarzi existenți la cazare și ne-am îndreptat cu mașinile către Stațiunea Borșa, de unde am luat telescaunul și am intrat în traseul spre Vârful Gârgălău, pe un vânt care nu anunța lucruri prea bune și pe o zăpadă înghețată care trosnea sub presiunea bocancilor.







Adrian s-a întors din drum la puțin timp după ce am intrat în traseu, deoarece problemele cu spatele îi dădeau bătăi de cap și nu voia să riște vreo complicație mai serioasă. George își propusese ca obiectiv doar Lacul Știol, dar majoritatea își dorea să ajungă pe vârf în limitele luminii și ale condițiilor meteo în regulă. Cețurile iernatice destul de dese și cam joase nu ne-au permis multă vreme să admirăm vârful către care înaintam cu nasul băgat în hainele groase și cu capul acoperit de glugă, frigul insinuându-se cu multe grade în minus pe măsură ce câștigam în altitudine. Marcajele pe pietrele de pe platou erau acoperite de zăpadă, așa că am avut drept puncte de reper doar câțiva stâlpi, două indicatoare cu săgeți și harta cu munții Rodnei pentru a ne putea orienta cât mai bine, fiind mereu atenți la ceas. Gigi era în culmea fericirii: călcase pe munte doar de două ori în 2015 (prima din ele a fost cu noi în februarie în munții Apuseni!) și parcă era venită acasă după o lungă călătorie prin zone citadine și prin examene de anul întâi la medicină. Frigul care se întețea avea să îi mai reteze din entuziasm și să o determine să își trimită toată energia în păstrarea căldurii din toate părțile corpului. Boala aceasta a înfrigurării ne-a cuprins rapid pe toți, căci,...  




...după ce am depășit Lacul Știol și George, Ionuț, Angela și Ion s-au întors din drum, am rămas doar 14 oameni, cerul s-a înseninat, totul a devenit albastru și atrăgător pentru ochiul doritor de frumos, dar, ce păcat că imaginile nu pot transmite intensitatea frigului resimțit în timp ce ne apropiam de Șaua Gărgălău, la 1.900 m înălțime! Brrrrr!! La superlativ!! Parcă reluam experiența din 2014, cu gerul din traseul spre Bistricior, multora părându-ni-se că frigul a fost mult mai întețit, de peste -25 grade Celsius! Dacă am fi avut parte de un ger static, nu cred că ne-am fi descurajat în inițiativa de a merge spre vârf, dar vântul bătea ca un turbat, total revoltat. Pe cât de deschise deveniseră zările, pe atât de greu ne era să ne mai concentrăm asupra lor: toată atenția ne era îndreptată asupra protejării degetelor de la mâini și de la picioare, asupra încălzirii obrajilor sfichiuiți de schimbările bruște de direcție ale vântului, asupra păstrării echilibrului pe panta înzăpezită. Urcatul în Șaua Gărgălău l-am făcut gândindu-mă doar că voi coborî mai mult sigur, mintea începea să se revolte că îmi supuneam organismul la un asemenea frig și mă certa de zor că forțam înaintarea în loc să accept inevitabilul și să fac o sănătoasă cale întoarsă.        






"Ştiu că drumul, calea e mai importantă decât ţelul, ajungerea. Dar eu le vreau pe amândouă, una pentru sufletul meu şi cealaltă...tot pentru el. Vreau calea fiindcă fără ea nu pot ajunge la scop; vreau scopul fiindcă fără el calea nu-şi are rostul. Ce tâlc ar mai avea un drum care nu duce nicăieri ?" (Aurel Neron), dar uneori scopul inițial trebuie ajustat și fixat la nivelul unui alt țel, apropiat. Așa ni s-a întâmplat și nouă în Șaua Gărgălău! Lui Gigi i s-a făcut rău de la efortul înfruntării frigului, eu mi-am scos mănușile pentru scurt timp să îmi pun parazăpezile, căci nu făcusem asta la începutul traseului (mare greșeală!) și mi-au înghețat degetele aproape instant, Silviu terminând să îmi lege una dintre cele două parazăpezi, iar ceilalți încercau să apeleze la ceaiul din termos pentru puțină încăldureală. Separarea grupului era inevitabilă! Din cei 14 câți eram, șase am făcut cale întoarsă (eu, Gigi, Mark, Anca, Geora și Georgiana Ș.), iar opt au continuat către vârf (Silviu, Andrei, Ștefan, Raluca, Cătălina, Evelina, Irina, Ioana). 

Drumul de întors a fost mai sălbatic decât cel de la urcat! Mă rugam să ajungem în siguranță la baza pantei și să avem forță să nu ne oprim, să putem continua, căci ne încălzeam prin mișcare. Frigul a atins-o serios pe Anca, pe la jumătatea pantei nu-și mai simțea deloc degetele, și-a aruncat mănușile ca să își bage degetele în haină să le încălzească și apoi, văzând că nu le mai poate controla, a apelat la Mark să o ajute să își pună din nou sângele în mișcare în extremități. Eu veneam din spate, i-am cules mănușile lăsate pe drum și i-am lăsat să se încălzească unul pe celălalt, uitându-mă din când în când în spate să verific dacă se mișcau sau nu. La scurt timp, au început să se deplaseze, căci frigul îți cuprindea repede picioarele dacă stăteai prea mult pe loc! Viteza, pașii mari, voința și mintea trează, o ușoară disperare și epuizarea înfruntării cu frigul ne-au adus aproape de Lacul Știol unde ne-am regăsit cu cele trei Georgiane ce merseseră ca vântul în fața noastră, mânate de aceeași nevoie de a scăpa de gerul năprasnic din șa. Încet, încet, ne-am revenit, vântul nu mai era atât de întețit spre 1600 m, așa că am mers grupați, povestind cu emoție înfricoșată modul în care am resimțit proaspăta experiență din care am ieșit.   




Cred că parte din motivația pentru care am fost atât de afectați de intensitatea frigului montan se referă la faptul că am venit fără a fi pregătiți termic în niciun fel. Luna de iarna de decembrie a semănat mai mult cu o primăvară în 2015 și organismul nu era obișnuit nici măcar cu un frig iernatic de oraș, darămite cu unul serios de înălțime! Eram ca niște pui fără pene veniți să zburăm la înălțime! Cei opt temerari din grupul nostru mare care s-au aventurat spre vârf au făcut cale întoarsă la scurtă vreme după ce noi am plecat spre coborâre, căci au constatat că traseul trecea dincolo de șa și apoi urca spre vârf, iar vântul și gerul erau mult mai strașnice pe partea cealaltă de munte. Au considerat că atingerea vârfului nu merita o asemenea expunere la frig și că era mult mai înțelept să urmeze drumul înapoi, mai ales că mai era și posibilitatea de a rata coborârea cu telescaunul până în stațiune, fiind nevoiți după aceea să apuce calea pe jos! Au avut pasul iute și ne-au prins din urmă, regrupându-ne toți la telescaun, bucuroși că eram în regulă și pregătiți să împrumutăm niște grade de la pălinca veritabilă de Maramureș pentru a ne ridica gradele corpului!

Seara ne-am odihnit și ne-am încălzit de-a binelea la foc și la povești, la grătar și la vin roșu, ne-am întregit grupul cu cei 6 oameni veniți de la Iași și ne-am hotărât ce voiam să facem a doua zi. Silviu nu intenționa să meargă la vizite culturale, ci să stea prin munți, eu văzusem deja ce era de interes prin zonă din punctul acesta de vedere, iar Gigi stătea cu oamenii ei dragi, că altfel nici nu se putea. Peștele înoată cel mai bine în apele proprii! Ceilalți 22 au mers la Memorialul de la Sighet și la Cimitirul Vesel de la Săpânța, dar noi 3 ne-am făcut un program care a inclus muntele, desigur! Deoarece doar eu fusesem la Cascada Cailor, iar Silviu și Gigi nu ajunseseră încă acolo, ni s-a părut firesc să hălăduim către ea! După ce ne-am trezit târziu a doua zi dimineață, ne-am lălăit cât și cum am vrut noi pe la bucătărie, am moțăit după mâncare și ceai cald, am plecat către telescaunul din Stațiunea Borșa și am apucat traseul către cascadă, aglomerat de pantofari de toate neamurile și de turiști de ocazie!




Chiar dacă nu ne-au încântat deloc însoțitorii de drum, i-am ignorat total și i-am depășit în timp ce se chinuiau care mai de care să nu alunece pe gheață pentru că erau încălțați necorespunzător. Unii aveau bun simț și se deplasau liniștiți, alții erau burtoși aterizați nefericit pe cărări de munte, comportându-se ca maimuțele pentru a-și demonstra primitivismul confundat cu inteligența. Am rămas profund impresionați de cum arăta cascada: plină de țurțuri și umflată de ghețuri sub care apa rece curgea în continuare! Am văzut că oamenii reușiseră să urce până la jumătatea ei, așa că ne-am aventurat și noi, cu grijă, pășind prin locurile unde aderența era crescută, evitând panta prea înclinată și alunecoasă. Ne-am desfătat făcând poze hlizite pe platforma de gheață îngroșată, admirând în același timp cât de frumoasă putea fi iarna odată ce se instala în cuib ca la ea acasă și își desfășura forțele fără opreliști!




Drumul înapoi a fost presărat cu inconfundabila noastră stare de bine! Fusese o ieșire scurtă, dar ne încărcase cu atâta energie încât eram foarte încântați de alegerea făcută de a rămâne prin munți în formație de trei și de a refuza plecarea la Sighet și la Săpânța. Dacă s-ar fi putut, am fi coborât pe traseul de vale care lega cascada de stațiune, dar, cu o zi înainte, după ce atinseseră obiectivul dorit, Lacul Știol, George și Ion coborâseră pe acolo și ne-au spus că gheața se instalase grosier pe partea de final și făcea destul de periculoasă abordarea muntelui prin acel loc. Lor le-a stat de câteva ori inima în loc în timp ce traversau acea porțiune și ne-au sfătuit să nu ne forțăm norocul! De aceea nici nu am încercat!




Ștrumfa mea pinguină albăstrită a savurat pe îndelete ieșirea tihnită, mai ales că și-a dorit atât de mult să vină cu noi și să reînnoade poveștile toarse cu înăltocii. Și...chiar a adunat de-a lungul timpului destule peripeții cu tâlc trăite la înălțime! În ciuda faptului că și-a rărit ieșirile la munte, din motive de facultate, ține în continuare vie pasiunea pentru locurile pietroase care te simplifică și te încearcă în fibra ta profund umană. Ești atât de fragil și atât de puternic în fața muntelui încât îți retrezești poveștile adormite pentru a face loc altora sub păturile cu dungi colorate: "Tocmai atunci Zâna Poveștilor face cu mâinile un semn larg și parcă n-ai încotro, îți uiți fața serioasă. O bucurie veche te poartă înapoi spre copilărie. Ești în poveste. Ești copil." (Marciana Moiș). Frumosul copil crescând spre omul de mâine!