joi, 15 aprilie 2010

14 aprilie 2010 - 5 ani de Clubul Cinefililor - o sărbătoare pentru mine și cinefili!

Uite că am trecut și pragul celor 5 ani și mergem înainte pe cărările celui de-al șaselea! A fost o seară altfel cea de miercuri, 14 aprilie, pentru că a avut momentul ei consecvent de film, dar și cel de atmosferă apropiată: o mână de oameni (40+10 ștrumfi) au zâmbit complice la un pahar de șampanie și o prăjiturică privind la retrospectiva de regizori și filme ce li se derula în fața ochilor. Dan Mititelu a început cu Andrei Tarkovski în 2005 și de atunci s-au perindat 54 de regizori, de universuri personale, de viziuni care ne-au cutremurat sau ne-au lăsat indiferenți, ne-au îmbogățit sau ne-au făcut mai critici. Primul meu film văzut? Nostalgia lui Tarkovski, care m-a cutremurat și m-a pus iremediabil pe șinele filmului "altfel", descoperind în mine o foame imensă pentru acest tip de artă atât de divers. Și-am găsit în jur alți devoratori, ajunși în diferite stadii, de la care am învățat atât de multe și care mi-au împărtășit din experiența lor cinefilă încât nu pot decât să le fiu recunoscătoare.


Albert Einstein a spus: "E o întrebare care uneori mã pune în încurcãturã: eu sunt nebun sau ceilalți?". Niciun cinefil nu este Einstein, dar întrebarea aceasta poate să și-o pună orice cinefil, având în vedere marea de filme mediocre în care ne scăldăm și descurajarea care te cuprinde atunci când vezi că substanța din oameni se diminuează și se tot diminuează. Dar când ești printre alți nebuni frumoși (de pe ecran și din sală!), parcă lumea e mai veselă și merită să te menții nebun. Până la urmă, nu cei perfect normali au viața mai interesantă!






După ce am făcut retrospectiva în 100 de slide-uri, pe muzică de telecinematecă - This is my song, al lui Charlie Chaplin, am purces la transmiterea unor gânduri sincere, dar m-a cuprins emoția atât de tare că nu știam cum să o maschez. Până la urmă, am ieșit basma-curată, am spus total alte lucruri decât cele la care mă gândisem, i-am aplaudat pe cei prezenți, (ce mult mi-a plăcut să fac asta!), mereu cuminți să asculte ce am să le spun și de o conduită cam mereu impecabilă în timpul filmelor (fără mobile zbârnâind, logic, pentru că se respectă: sunt cinefili!).




Apoi a venit partea de șampanie, de care s-au ocupat ștrumfii mei, generația tânără pe care încerc să o molipsesc de microbul acesta atât de eficace al filmelor bune (deja au vreo 20 de filme văzute în Sala Diotima!). S-au achitat conștiincios de sarcina de a-i servi pe cei veniți și le mulțumesc pentru promptitudinea cu care au răspuns solicitării mele! Nu degeaba îi numesc eu ștrumfi!




(Ramona, concentrată - Să nu uit ce trebuie să fac și în ce ordine! Ordinea este esențială! Restul este floarea la ureche! A, și echilibrul! Paharele să nu se clatine! Dă, Doamne să nu răstorn ceva! Atâta tot: să nu răstorn ceva!)

(după cum se vede, Ramona supraviețuiește experienței și ține echilibrul paharelor)

Încet-încet, după anunțurile legate de maratonul apropiat, de și mai apropiata venire a lui Sergiu Nicolaescu la Iași, de întâlnirea cu regizorul și toți cei implicați în realizarea filmului Eu când vreau să fluier, fluier, după ce Octavian a împărțit tricourile de sărbătorire ale Clubului și toți savurau șampania sau așteptau să ajungă și pe la ei...



(Ana Chiricescu și Răzvan Gheoghică - în linia întâi, cea de sub proiector, normal!)

...în timp ce trei vârste erau aliniate pentru filmul
The Defiant ones...


(colegul de la Clubul Fotografilor, Cătălin Chiriloi)


...ultimele detalii erau puse la punct împreună cu Octavian Stoica. Mi-a părut rău că Bogdan Monoran, mai proaspătul cinefil de fapte al Clubului, nu a putut veni, dar un ghips buclucaș l-a ținut prizonier în casă. Noi oricum ne-am gândit la el! Își va lua revanșa la maraton, sunt sigură! Luminile se sting, începe mișcarea pe ecran, se aude, subtitrarea merge, liniște și ochii la ecran: rulează filmul!


The Defiant Ones se termină cu un ropot de aplauze! Nu mă așteptam: este a doua oară când se întâmplă asta după vreun film (din câte țin eu minte!). Prima dată a fost la City lights al lui Chaplin, la scena boxului! Lumea se ridică și ne mai spunem una-alta, ne luăm la revedere, ne felicităm, facem curat, ne mai așteptăm, facem o poză de grup, parcă nu ne mai dăm plecați!



În cele din urmă, tot oamenii contează: cei de pe ecran, cei din spatele lui și cei din fața lui! Fără motivația aceasta, totul este pe jumătate inutil! Nu pot decât să le mulțumesc celor care vin la filme (când mai mulți, când mai puțini), celor care se implică (Octavian Stoica, Bogdan Monoran, Cătălin Ștefan, Ana Chiricescu), celor care au răspuns cu un mesaj personal la ziua clubului (Adrian Pipirigeanu, Tudor Droahnă, Iuliana Marinescu, Bogdan Irimia, Cristina Petru, Dana Nicoleta), ștrumfilor și fratelui meu, Ștefan, pentru că a fost alături și a făcut fotografii (toate îi aparțin!) și pentru că de multe ori, când îmi venea să renunț a mă mai lupta cu morile de vânt în privința Clubului, mă încuraja să țin fruntea sus. Și uite că avea dreptate!
Ne vedem miercurea viitoare!

duminică, 11 aprilie 2010

9 aprilie 2010 - o călătorie în dans și La mulți ani! pentru o mână de ștrumfi

Când am început să îmi disciplinez impresiile de călătorie pe acest blog, acum aproape 2 ani, am hotărât să nu fie deloc un jurnal virtual în care să pun orice secreție mintală, orice lucru găsit pe internet, căci fluxul conștiinței este sinuos și fragmentar și nu știu asta doar de la Virginia Woolf. Cele mai multe călătorii de pe aici sunt făcute departe, la munții dragi mie sau în țări străine, dar din când în când mai apare vreun concert sau vreo incursiune în lumile fotografiei, a copiilor sau a oamenilor mari la suflet.
Acum este rândul ștrumfilor! Știu că nu mulți văd atât de interesant să te implici în ghidarea celor de-o șchioapă, dar eu trăiesc de mult timp cu o convingere: atâta timp cât lumea actuală a celor mari e dezamăgitoare (și românii de azi sunt așa!), singura cale de a îmbunătăți ceva pe viitor este să te orientezi spre cei care vin din urmă. Altfel, totul se va repeta și anormalitatea, snobismul, superficialiatea, nepotismul vor fi considerate mereu virtuți. Cred că educația unui ștrumf nu stă doar în sacul de cunoștințe pe care îl cară în spate, ci și în multe alte valori și tipuri de comportament pe care le stăpânește în diferite situații, în ambiție stimulată în funcție de aptitudini și în capacitatea de socializare, de realizare a prieteniilor de durată. Iar distracția este un aspect în această pleiadă! Băutură, dans, fumat și vulgaritate nu înseamnă distracție decât la un nivel de jos, iar cea în grup mare nu e deloc simplă!
Bun! Să trec la subiect! Pe 9 aprilie 2010 5 ștrumfe și-au sărbătorit ziua împreună, la casa părinților Alexandrei din Bârnova și m-au invitat și pe mine, adică pe diriga. Am complotat egal pentru cele 5 sărbătorite, ne-am organizat, le-am pregătit surprizele (și regulile, căci altfel nu se poate!) și, după consultarea părinților, după negocierile cu băieții, am întâmpinat ziua:

(la primele poze ne-am strâns mai greu, dar, după strigarea de adunare nu mai era loc în poză)


A urmat o sesiune de poze pe lumină, o tură de râsete și de complimente, de legănat în scrânciob, de schimb de gânduri de vacanță. Am să împărtășesc doar câteva portrete duble pentru exemplificare:

(Răducu și Măduța, colegii din prima bancă, mereu cu ciondăneală unul spre altul, dar nu ar renunța la statutul de coleg al celuilalt nici în ruptul capului)

(Georgiana, instructoarea mea de la patinoar și Mădălina)

(Ciprian, "2 absențe, Doamna!"
și Diana, proaspătă fan Coelho)

(dl Gheorghiță și creața Ramona)

(George și harnica Monica)

(Mironica și răbdătoarea Alexandra)

După atâta pozat, sărbătoritele noastre s-au cocoțat să vadă cât mai este până apune soarele căci începea nerăbdarea pentru cadouri și aveau deja furnicături în degețele.



Partea interesantă urma acuma: fiecare sărbătorită trebuia să completeze un rebus, pe verticală ieșea numele cadoului sau un indiciu legat de el și atunci...sapă, frate, sapă, până dai de apă! (Blaga). Prima care s-a desfășurat a fost Marina.




A urmat Măduța, nerăbdătoare și emoționată să nu aibă întrebări foarte grele, căci voia cadoul.



Gazda, Alexăndruța, a avut o groază de întrebări din excursii și s-a descurcat de minune cu ele. Doar s-a uitat la poze și la filmulețe de o mulțime de ori și s-a perfecționat!




Florina a fost cea mai stresată, dar s-a simțit relaxată atunci când a ajuns direct în fața momentului de a scrie în pătrățele, căci erau întrebări mai mult decât ușoare și hazlii.



Ramona a avut un rebus ușor (semn că o iubesc mult prietenii și nu au vrut să o solicite prea mult)!



După poza de grup (liniștita poză de grup!), a început dezlănțuirea pe muzică de toate tipurile, deși preferate au fost populara și house-ul, iar când încep să elibereze energia în dans este o reală plăcere să îi vezi.





La miezul nopții a apărut tortul și s-a cântat pentru cei care făceau 15 ani: Alexandra, Marina, Florina, Ramona și Măduța.


După aceea frișca de pe tort a aterizat și pe obrajii celor sărbătoriți (și nu numai al lor!)!



Au urmat încă 6 ore de dans, încât nu mai știam de unde mai au atâta energie!


Trâgând linia, un lucru simplu s-a întâmplat fără probleme (una singură, dar posibilă de a fi domesticită, a fost încăpățânarea băieților de a se bucura într-un mod personal!), ștrumfii s-au simțit bine și, cel mai mare câștig, au socializat, au adunat o amintire frumoasă, au ascultat și confesiuni sau amintiri din copilăria lor în pauzele de mâncat și au râs pe săturate! La ora 7 dimineață, morți de somn și de oboseală, (bine, nu toți!) așteptam în răcoroasa dimineața maxi-taxi de Bârnova și ne întorceam în oraș cu senzația că a trecut totul foarte repede! Și uite așa 20 de omuleți s-au simțit în al nouălea cer de bine într-o zi/seară de 9 aprilie și s-au mai unit în gânduri și timp petrecut împreună!